Logo image Lathrop Douglass Architects
 

Home|Portfolio|Testimonials|About our firm|Services|Contact Us

 

Lake Forest Park Residence


The clients wanted a home that feels traditional on the outside in order to fit comfortably into its mature northwest neighborhood. This perspective drawing was developed during the project's design phase to convey a three dimensional sense as to what this house was going to look like.

Drawing of home
 

 

During the design phase of the project, we built a cutaway model showing the floor plan and the loft area overlooking the Great Room below. The building's interior is divided longitudinally into volumes by the use of "cross walls". Each cross wall has a large cut-out opening that axially aligns with each other and with the windows at the ends of the building. This provides a "layering" of interior lighting effects and provides views through the length of the house.

Photo of a model of the Lake Forest Park residence
Click on the image to see a larger version.
 

The simple, rectangular plan features a Great Room which functions as the main living area. This environmentally sustainable design uses engineered, composite wood materials for interior and exterior wood trim and shingle siding and for the floor and roof framing and sheathing.

Photo of house exterior
 

Here is a view of the main dining area which is part of the light filled Great Room space. Built-in light coves and cabinetry provide abundant space for storage and craft display. The energy efficient white vinyl frame windows are trimmed out using sustainable medium density fiber board (MDF) which is painted to match the vinyl frame color. This makes the vinyl windows look similar to wood frame windows.

Photo of dining area
 

Lathrop Douglass Architects
1719 First Avenue North    Seattle, Washington 98109    206-283-9730    lathrop@lathropdouglassarchitects.com
© 2004 - 2011  Lathrop Douglass Architects     About this site     Privacy statement     Accessibility